GE1155:Reflection for week 10

Semalam, 30 ogos 2010, telah diadakan kelas ganti untuk membolehkan cuti hari raya dipanjangkan seminggu sebelum dan seminggu selepas raya. Next kelas: 27.9.2010 dan 4.10.2010 MS Access; 11.10.2010 dan 18.10.2010 SPSS Jika projek MS Access dapat diselesaikan dalam minggu yang sama sebelum 4.10.2010, Dr. Rosseni akan masuk pada 4.10.2010 untuk memulakan projek SPSS seminggu awal supaya 18.10.2010 boleh dimanfaatkan untuk persediaan ulangkaji peperiksaan akhir. Berbalik kepada tugasan semalam saya perlu melengkapkan Blog saya yang bernilai 10% daripada keseluruhan markah kursus, berikut adalah kriteria pemarkahan yang ditetapkan yg perlu ada selain perkara-perkara lain mengikut kreativiti masing-masing:

1. Page – ABOUT mengenai diri anda keluarga atau kumpulan

2. Weekly Posting atau mengikut Refleksi Projek – sekurang-kurangnya 7 refleksi/posting

3. Perkara 2 tadi perlu merangkumi sedikit sebanyak skrin capture atau contoh tugasan yang telah dilaksanakan. Posting telah dikategorikan kepada sekurang-kurangnya 3 kategori iaitu

(i) Kategori GE1155

 (ii) bebas misalnya kategori keluarga dan kehidupan di kampus

(iii) ikut kreativiti dan minat anda

4. Links dan kategori Links.

Misalnya (i) Kategori link kepada blog rakan-rakan,

                    (ii) kategori berkaitan subjek atau program yang anda ikuti misalnya matematik, TESL dan sebagainya

                    (iii) lain-lain kategori yang anda minati misalnya Ilmu Perhutanan, Ilmu Keagamaan, dll.

Saya rasa amat membosankan apabila melengkapkan blog ini…..oleh kerana memerlukan 10% utk kursus ini saya telah menyiapkannya…

Advertisements

Project 5:Assignment week 9

REFLECTION

Pada minggu ini saya belajar tentang bagaimana nak memasuki gred para pelajar kita dlm komputer. Kami menggunakan microsoft excel untuk melakukannya…. saya merasakan menggunakan microsoft excel sungguh mudah dan meringankan beban tugas seorang guru…Hal ini kerana microsoft excel dapat membantu kita mengira nilai yang diberi…Saya seronok belajar bagaimana menggunakan microsoft excel dan belajar benda ini merefreshkn semula apa yg tlh saya belajar semasa di sekolah menengah dahulu….

ini adalah hasil yang saya buat:

GE1155: Assignment week 7 and 8

Here is my powerpoint:

STARS AND GALAXIES

REFLECTION:

I have done my powerpoint on the topic stars and galaxies. I felt enjoy doing this. I learned a lot of our universe.. I hope my powerpoint is easy to understand and interesting to see…

Project 3: GE1155: Assignment and activity for week 5 &6

Project 3 required me to do brochure about how to seek articles from online database in Perpustakaan Tun Sri Lanang and How to read it critically… This time the assignment must do in group. My group members are Nurazwani Binti Zamri and Rosnani Binti Osman. We have finished our assignment on Friday and we email it to Miss Aidah at the evening… I had print out the brochure to show to Miss Aidah.. I hope my group and I can get the first place.. and get ‘duit raya’ from Miss Aidah..huhuhu…

This is my goup brochure:

The front page of the brochure….

The inside of the brochure…

Hope we did it right InsyaAllah…

Gotong-royong keris mas

Sungguh letih ari nie tetapi aku gembira sbb dpt membantu mengecat tembok keris mas. Aku juga membantu memberikan air kepada mereka yang haus..huhu…. yang lawaknya seluar track aku terkena cat kat bahagian punggung pulak tu. Tambahan pula, cat tu warna putih da gosok guna thinner pun tak hilang-hilang. Nasib baik seluar buruk.

Refleksi Untuk Kuliah Minggu Ke-4

Untuk kuliah minggu ke-4 ini saya dan kawan sekelas dikehendaki melakukan assignment dalam kumpulan. Satu kumpulan mempunyai 2 hingga 3 ahli kumpulan. Setiap kumpulan dikehendaki mencari jurnal berdasarkan tajuk yang telah di beri. Tajuk kumpulan saya ialah Knowledge Construction. Selepas itu kami perlu cari jurnal yang ada kaitan di proquest. Kami perlu siapkan assignment tersebut pada pukul 5.15 petang hari ini.

Saya dan kawan saya rasa tajuk ini sungguh susah untuk difahami setiap perkataan di jurnal tersebut. Walaubagaimanapun, Alhamdullillah kami sempat siap assignment tersebut dengan sempurnanya. Assignment tersebut perlu dihantar kepada Cik Aidah Abdul Karim di email fakeh2000@yahoo.com atas subject GE1155 Critical Review.

Kami juga di ajar macam mane hendak melakukan rumusan tentang jurnal yang telah kami baca tadi melalui laman web http://www.learn.maine.edu/ocls/criticalreview.php. Saya rasa seronok kerana saya belajar tentang bagaimana mencari jurnal di laman web library kita iaitu Perpustakaan Tun Seri Lanang.

Project 2 (Assignment week 3 & 4): Notes Summary (GE1155)

Assignment week 3

Blog Maintenance for Teaching and Learning

Objectives:-

  • To increase the quality of your students’ blog entries.
  • To encourage students to create a blog for others that reflects these ideas.

Ways:-

  1. Use a blog as a catalyst to generate interest in a new topic and help students see the excitement and energy that can be found in a subject. For example, show the enthusiasm of mathematicans.
  2. Provide a context or establish a connection and bring relevance to the discussion by using a “real world” situation or example found in a blog.
  3. Critically evaluate an idea or perspective by using examples to support a position.
  4. Add depth to a learning situation by providing a detailed explanation, thoughtful observation, or new resource that provides additional information or insights. For example, use a law blog to learn more about law and ethics.
  5. Broaden thinking by providing an alternative perspective or different point of view. For example, use blogs from different countries to examine cultural differences.
  6. Use blogs to provide current, immediately relevant examples. For example, get the latest science or fashion news.
  7. Provide primary sources or data that help explain an idea already presented. For example, you can track earthquakes and volcanoes. Consider a statistic or graph that illustrates a point.
  8. Look for blogs as a place for new, innovative ideas.
  9. Be the first to present a new idea rather than simply commenting on the work of others.
  10. Ask questions to keep the new idea going.
  11. Bring a number of ideas together. For example, consolidate these comments and draw a new conclusion.

Assignment week 4

1.   i) Author’s name: Leu, Donald J.

      ii) Date of published: 1999

      iii) Article’s topic: Techniques and Strategies for Use in the Classroom

      iv) Title of the book: Teaching with the Internet: Lessons from the Classroom

      v) Place of published: Norwood

      vi) Publisher’s name: Christopher-Gordon Publisher

2.   i) Author’s name: Sylvia Engdahl

       ii) Date of published: 2008

       iii) Article’s topic: Students Have the Right to Blog

       iv) Title of the book: Blogs

      v) Place of published: United States of America

      vi) Publisher’s name: Christine Nasso

3.   i) Author’s name: Jill Walker Rettberg 

       ii) Date of published: 2008

      iii) Article’s topic: What is a Blog?

      iv) Title of the book: Blogging

      v) Place of published: Cambridge, UK

      vi) Publisher’s name: Polity Press

 4.  i) Author’s name: Scott McNulty

      ii) Date of published: 2009

      iii) Article’s topic: Troubleshooting and Maintenance

      iv) Title of the book: “Building A WordPress Blog People Want To Read”

      v) Place of published: Berkeley, CA

      vi) Publisher’s name: Peachpit Press

Reflection

I have try my best to do the assignment. I have choose notes summary either than mindmap. This because I do not know yet how to do it with my topic which is Blog Maintenance for Teaching and Learning. For this assignment, I have go to library to do researches about the assignment. At first, I felt that the assignment is quite though because I do not have any idea to do it… but know I have finish it.Hope for this assignment I do it right.